Dækstørrelser til scooter – Hvad betyder de forskellige tal?

Hos Scooterblog har vi kigget nærmere på forskellige scooter dæk. På baggrund af de mest populære modeller  har vi udarbejdet denne guide. Guiden har til formål at give dig en forståelse for de forskellige parametre der kommer i spil når man skal købe et nyt dæk til sin scooter.

Kort sagt er der en ganske enkelt formel der følger langt de fleste dæk. Nedenfor ses et eksempel på et ganske normalt scooter dæk med en størrelse der bliver brugt af mannge. Prøv at se om du ligningen giver mening:

Dækbredde / Dækhøjde i procent – Diameter – Belastningstal (max vægt) – Hastighedsbogstav (max km/t)

 

Et helårsdæk fra Bridgestone

>>> 130/70-12 56L <<<

Dækbredde: 130mm

Dækhøjde: 70 % af dækbredden (91mm)

Diameter: 12″

Belastning: 56 (224 kg)

Hastighed: L (Max 120 km/t)

Både belastning og hastighed kan være svært at omregne til “normale tal” der giver mening. Isoleret set giver en belastning på 56 jo ingen mening, men ved hjælp af en tabel kan det altså aflæses, at 56 = 224kg i belastning.

Nedenfor kan du se scooterblogs egen tabel over belastning og hastighed – denne kan altid bruges i forbindelse med køb af nye dæk.

talkoder copy

 

Vægttabel – Giver dig overblik over MAX vægten på de forskellige dæk.

Hastighedstabel – Giver dig hastighedsindekset på de forskellige bogstaver.

 Ovenstående illustration er forhåbentlig med til at give et billede af de forskellige talkombinationer. Med en smule træning har man hurtigt dannet sig et overblik over de forskellige tal man skal kigge efter.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply